Σοκ και δέος για τους αδύναμους: Χάνονται όλα τα δώρα, ψαλιδίζονται παροχές, καταργούνται εποχικά επιδόματα

Σοκ και δέος για τους αδύναμους: Χάνονται όλα τα δώρα, ψαλιδίζονται παροχές, καταργούνται εποχικά επιδόματαΛίγο μετά τα μεσάνυχτα, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Το περιεχόμενο των μέτρων, τρομάζει και τους πιο...ψύχραιμους καθώς το μαχαίρι μπαίνει πολύ βαθιά στο κόκαλο. Δείτε όλες τις πληροφορίες που συνέλεξε το fpress.gr

Το πακέτο των μέτρων αναμένεται να οριστικοποιηθεί την επόμενη Τρίτη σε νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών καθώς στις 7 του μήνα είναι προγραμματισμένη η έλευση της τρόικας αλλά και συνάντηση τόσο με τον Αντώνη Σαμαρά όσο και με τον Γιάννη Στουρνάρα. Προκύπτει ότι τα....
11,5 δισεκατομμύρια ευρώ, αποτελούν την καθαρή απόδοση των μέτρων. Αυτό σημαίνει ότι αφαιρούνται οι απώλειες εσόδων που θα έχει το δημόσιο από τη μείωση των φόρων, των ασφαλιστικών εισφορών κλπ. Έτσι, η πραγματική αξία των μέτρων εκτινάσσεται τουλάχιστον στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ όπως προκύπτει και από την λίστα που παρέλαβαν οι πολιτικοί αρχηγοί Βενιζέλος και Κουβέλης κατά τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά. Είναι ξεκάθαρο ότι το μεγαλύτερο βάρος καλούνται να σηκώσουν οι συνταξιούχοι. Η «μεικτή» απόδοση του πακέτου Βρούτση υπερβαίνει τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Μόνο στις συντάξεις, γίνονται καθαρές μειώσεις της τάξεως των 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τι περιλαμβάνει όμως το πακέτο;
• Πλήρη κατάργηση όλων των δώρων που έχουν απομείνει σε συνταξιούχους και εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα. Αυτό ισοδυναμεί με απώλειες 800 ευρώ από τις κύριες συντάξεις, δύο συντάξεις λιγότερες για τις επικουρικές και αφαίρεση 1000 ευρώ μεικτά από τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ.
• Περικοπή που θα κυμαίνεται από 3-15% στις συντάξεις. Είναι πιθανό ότι ως βάση πάνω στην οποία θα επέλθουν οι μειώσεις, θα χρησιμοποιηθεί το άθροισμα των συντάξεων που εισπράττει ο συνταξιούχος. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η μείωση του συνολικού ετήσιου εισοδήματος σε ορισμένες περιπτώσεις να υπερβαίνει το 20% αν συνυπολογιστεί και η κατάργηση των δώρων.
• Στο τραπέζι έχει πέσει η περικοπή ή κατάργηση των εποχικών επιδομάτων που εισπράττουν πολυπληθείς κοινωνικές ομάδες όπως οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη αλλά και οι εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο και τον κλάδο των εστιατορίων. Αυτό σημαίνει ετήσια απώλεια εισοδήματος που φτάνει ακόμη και στα 870 ευρώ.
• Τα οικογενειακά επιδόματα που χορηγεί ο ΟΓΑ θα μηδενίζονται στην περίπτωση που το οικογενειακό εισόδημα του τρίτεκνου θα υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ. Ακόμη και για τους έχοντες χαμηλότερο εισόδημα (άνω των 10.000 ευρώ οικογενειακό) η μείωση θα φτάνει στο 50%
• Η σύνταξη θα χορηγείται με 20 χρόνια εργασίας αντί για 15 χρόνια που είναι σήμερα.
• Επεκτείνεται η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ κάτι που σημαίνει νέες απώλειες εισοδήματος της τάξεως του 20% για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Το μέτρο συνάντησε έντονες αντιδράσεις ειδικά από τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ.
• Καταργούνται σειρά φοροαπαλλαγών προκειμένου να εξοικονομηθούν περίπου 300 εκατ. ευρώ
• Το ΕΚΑΣ θα χορηγείται με τη συμπλήρωση του 65ου έτους
• Ψαλιδίζονται τα αναπηρικά επιδόματα
• Περικόπτεται το εφάπαξ ακόμη και κατά 30% σε ορισμένες περιπτώσεις.

tnsite

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.